L’esperienza fatta in Grecia nell’ambito del progetto Erasmus+ “Spielend Neues Lernen” mi ha fatto crescere non solo a livello personale, ma ha anche ampliato il mio bagaglio culturale e la conoscenza della lingua inglese. È stato tutto bellissimo. Questi progetti sono molto utili a noi studenti per scoprire il mondo, per conoscere cose nuove, per fare nuove amicizie. Noi giovani siamo bloccati nella nostra routine quotidiana e ci poniamo dei limiti, invece questa esperienza mi ha fatto capire che non dobbiamo fermarci a quello che vediamo tutti i giorni. Là fuori c’è un mondo pieno di cose che noi ancora non sappiamo, e noi queste cose abbiamo bisogno di saperle per crescere, per allargare i nostri orizzonti, per eliminare i limiti che ci poniamo ogni giorno. La vita non è in tutto quello che vediamo ogni giorno, non è nelle cose che ci circondano, la vita è tutto quello che non abbiamo ancora visto e conosciuto… e a farmi capire tutto questo è stata la settimana trascorso in Grecia con il progetto Erasmus+ “Spielend Neues Lernen”. Certo, la parte più brutta è dirsi addio…Ma ne vale la pena! Adesso mi sento una persona decisa, ho una visione migliore del mondo circostante e ho una visone migliore di me stessa. Parteciperei a mille di questi progetti e credo che bisognerebbe farne di più.

Agata Mafodda, III A SV, IPSSEOA “Karol Wojtyla” – Catania

Together with my classmates and teachers, I spent a week in Athens, Greece thanks to the project Erasmus+ “Spielend Neues Lernen”. Over the course of this week, we visited the Greek team school and we even made new friendships with them and with the other teams too. The teachers of the Acharnon Lyceum in Acharnes – Athens showed us some electronics and robotics programs that they use to exercise, besides playing the online games to learn and practice the new English and German vocabulary. We often had lunch at school and we had the opportunity to taste some typical dishes of the Greek cuisine such as moussaka (oven-baked layers of sautéed aubergine, minced lamb, fried puréed tomato, onion, garlic and spices like cinnamon and allspice, a bit of potato, with a final topping of béchamel sauce and cheese), tzatziki (yogurt, cucumber and garlic), and melitzanosalata (aubergine salad) cooked by the students of the school for us. They even played the typical Greek music and they danced to traditional dances such as sirtaki and kalamatianos. When out of the school we did some trips to visit famous places such as the Acropolis Museum and the Acropolis with the Parthenon, an ancient temple dedicated to the goddess Athena. We visited Plaka and Monastiraki two important districts in Athens. We saw the Monument of the Unknown Soldier in front of the Parliament at Syntagma square, guarded around the clock by two men wearing traditional uniform called Evzones and we even saw the ceremony of the Changing of the Guards. We also went to the Island of Hydra where we visited two museums: the mansion of Lazarus Kountouriotis and the Tombazis mansion. Cars and motor vehicles are prohibited on the island so people use horses and donkeys to go from one place to the other or they just walk. In our free time we visited Athens, we did some shopping or just relaxed in the hotel. We made friends with all the teams in the project, Turkish, Polish and Slovak besides the Greek students. Thanks to this project we not only made new friendships but also learned a lot about other cultures and traditions. I hope that in the future the school will be involved in more projects like this because they are a big opportunity to discover the cultures, learning foreign languages, and last but not least make new friends.

Francesco La Spina, III A Eno, IPPSEOA “Karol Wojtyla” – Catania